Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın yılın her anı çeşitli projeler ile Türkiye’nin dört bir yanında alt gelir grubu aileleri ev sahibi yaptığı biliniyor. Kısaca TOKİ olarak bahsedilen ve halk arasında da TOKİ adı ile bilinen Toplu Konut İdaresi hakkında bilinenler oldukça az. 2022 yılı itibari ile TOKİ kura çekilişi ne zaman sorusu, vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve toki.gov.tr üzerinden aranılan soruların başında geliyor. TOKİ kura çekilişleri ve sonuçları resmi web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından güncel olarak vatandaşların bilgisine sunulmakta.
Oysa Türkiye’de ev sahibi olmanın zor olduğu bu ortamda TOKİ’nin nimetlerinden kaçınmadan başvurular yapmak ve mümkün mertebe bu başvurular ile ev sahibi olabilmek mümkün. TOKİ, ürettiği yüksek düzeyli projelerden kazandığı geliri çeşitli projelere çevirmek ve kazancını alt gelirli ailelere ev sahibi olma imkanı vermek üzere bu projelere yatırmak sureti ile çalışan resmi bir kamu kuruluşudur. Uzun yıllardır çeşitli projeler ile yüz binlerce insanı ev sahibi yapan TOKİ, hali hazırda Türkiye’de son yıllarda üretilen konutların büyük bir çoğunluğunu da üreten kurum olarak göze çarpıyor. Yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmak istemeyen ve devletin imkanları ile yatırım fırsatlarını yurt dışında da değerlendirmek isteyen kurum, bu imkanları yönetmek ve bu imkanlar neticesinde elde ettiği gelirler ile alt gelirlilere daha çok proje sunmak için de gaza basmış durumda.
Eğer TOKİ’den ev almak ve kura çekilişi ile bu hakka sahip olanlar arasına katılmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey öncelikli olarak başvuruda bulunmaktır.
TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı), Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı, temelinde sosyal konut inşa etmek için kurulmuş olan kamu kuruluşudur. 1984 yılında Genel İdare dışında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Takip eden yıllarda hem ünvanı hem de faaliyet alanlarında düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. TOKİ’nin esas amacı dar ve orta gelirli vatandaşların nitelikli konutlara sahip olabilmesini sağlamaktır. 12 Şubat 2012 tarihi itibari ile ile Türkiye’nin 81 şehrinde, 800 ilçe ve 2.246 inşaat alanında 524.698 adet konut inşa edilmiştir. Hedef Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2023 yılında toplam 1.200.000 konut olarak planlanmıştır.
TOKİ Kura Çekilişi Başvurusu Nasıl Yapılır
TOKİ’ye başvuru süreci kısa ve kolay bir süreçtir. Bu sürece giden yolda önce TOKİ’nin yaşadığınız ve ikametiniz bulunan ilde projelendirme üretmesi gerekmesi ise şarttır. Hali hazırda yaşamış olduğunuz ve en az 1 yıldır ikametinizin bulunduğu il içerisinde gerçekleşmesi planlanan ve TOKİ tarafından duyurulan ilk proje ile birlikte, sizler de başvuru için aşağıdaki şartları sağlamanız durumunda başvuru gerçekleştirebilirsiniz;
- Projenin bulunduğu ile kayıtlı olmak (En az 1 yıl süre ile)
- Toplu Konut İdaresinden ev almamış olmak
- Çocukları, eşi veya kendisinin herhangi bir eve sahip olmaması
- Proje tarihi itibari ile 25 yaşını doldurmuş olması
- Hane gelirinin net 5.500 TL’yi aşmaması
- Hane halkı adına yalnızca bir başvuruda bulunması
- Proje için ön görülen başvuru tutarını yatırması
Bu başlıkların sağlanması durumunda TOKİ başvurunuza ait başvuru ücretinin herhangi bir kamu bankasına yatırılmasını takiben alacaktır. Yapacağınız başvuru sonrası ise TOKİ’nin kura çekimini yapacağı tarihinde, dilerseniz canlı olarak Noter huzurunda yapılacak çekiliş ile sonuçları takip eder, dilerseniz TOKİ, E-Devlet, Resmi gazete kanalı ile hak kazanan biri olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
TOKİ Kura Çekilişi Ne Zaman – Sonuçlar Nasıl Öğrenilir?
TOKİ kura çekilişi sonrasında TOKİ’den bir ev almaya hak kazanıp kazanmadığınızı öğrenmek için E-Devlet kanalı ile Turkiye.gov.tr’den TOKİ Başvuru sonuçları araması ile bu sonuca ulaşabileceğiniz gibi, TOKİ’ye ait https://www.toki.gov.tr/satis/tr/kura sayfasından TC Kimlik numaranız ve güvenlik kodunu girerek de sonuçlara erişebilirsiniz. TOKİ ile ev sahibi olmak hiç de zor değil.
TOKİ resmi web sitesindeki “Talep ve Satış” bölümünden, tüm şehirlerde gerçekleştirile konut satışları ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartları gerekmektedir. Açık satışlarda ise, genel olarak ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı zorunlu olmamakla birlikte, projelerin durumlarına göre bu şartlar zaman zaman aranabilmekte. Konuyla ilgili projelerin satış duyurularında bu konu hakkında detaylı bilgiler aktarılmaktadır.
Yorum Yap