Konya’da Çiftçilere Destek Sürüyor

Konya'da Çiftçilere Destek Sürüyor

Konya’nın tarımın ve tarıma dayalı sanayinin başkenti olduğunu belirterek 224 bin çiftçiye destek olduklarını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım Bakanlığı ile uyum içinde pek çok proje yürütüldüğünü söyledi.

Konya Tarım Orman Sektörü Telekonferans Toplantısı’nda, tarımın ve tarıma dayalı sanayinin başkenti Konya’ya ve çiftçilere yönelik projeler ile teşvikler istişare edildi. Bakan Kurum, 2 milyardan 25 milyar liraya çıkarılmış tarımsal üretim değerleriyle Konya’nın hem tarımın hem de tarıma dayalı sanayinin başkenti olduğunu söyledi. Kurum, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 224 bin çiftçimizin yanındayız, destekçisiyiz. Tarım Bakanlığımız ile uyum içerisinde süreçlerimizi yürütüyoruz” dedi.

2 BİN 500 ÇİFTÇİYE 52 MİLYON METREKARE ARAZİ KİRALANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı’yla 2018 yılında Hazine’ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması sürecini hayata geçirdiklerini anımsatan Kurum, “Yaklaşık 50 bin çiftçimizle yaklaşık 571 milyon metrekare alan üzerindeki kira sözleşmelerini tamamladık. Konya’mızda 2 bin 500 çiftçimize yaklaşık 52 milyon metrekare araziyi kiraladık. Bu da Türkiye’deki arazinin yaklaşık yüzde 10’u demek” diye konuştu.

Konya’da yaklaşık 7 bin çiftçiye 5 bin 500 taşınmazın satışını tamamladıklarını da aktaran Kurum, “Girişimcilerimize tıbbi, aramotik ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi için 14 milyon metrekare araziyi kiraladık. Bu kiralamaların çok önemli bir oranı (yüzde 87’si) kadın ve gençlerimizden oluşuyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında çiftçilerimizin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait taksitlerini 6 ay süreyle öteleyerek 50 bin çiftçimizin elini rahatlattık” açıklamasında bulundu.

“KONYA, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN CİDDİ ORANDA ETKİLENİYOR”

İç Anadolu Bölgesi Eylem Planını en kısa zamanda tamamlayacaklarını söyleyen Kurum, Konya’nın iklim değişikliğinden ciddi oranda etkilendiğine dikkati çekerek, “Meke Gölü tamamen kuruma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Maalesef bölgede obruklar meydanageliyor. Yapılan araştırmalarda Konyave Karaman bölgesinin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında yer aldığı belirlendi. Bilim adamları karaçam ve göknar ormanlarının korunması için de çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. İklim değişikliğiyle mücadele konusunda atılması gereken adımları atacağız” ifadelerini kullandı.

YEREL YÖNETİMLERLE KOORDİNASYON ÖNEMLİ

Video konferans aracılığıyla farklı şehirlerin belediye başkanlarıyla 81 şehrin çevre ve şehircilik müdürleriyle görüşen Bakan Kurum, salgın tedbirleri ve şehirlerde yürütülen projeleri değerlendirdi.

Salgınla mücadelede il müdürlüklerinin yerel yönetimlerle koordinasyon hâlinde olmasının sürecin daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Kurum, “Yerel yönetimlerimize hem bundan önceki işlerle ilgili hem de bundan sonraki sürece ilişkin destek vermeye gayret gösteriyoruz” dedi.

ELAZIĞ, İSTANBUL VE ANKARA PROJELERİ

Koronavirüsle mücadele sürerken şehirlerdeki konut projeleri kontrollü olarak devam ediyor. Elazığ ve Malatya’daki çalışmaları video konferans ile inceleyen Bakan Kurum, özellikle Elazığ’daki çalışmaları aksatmadan yürütme gayreti içinde olduklarını dile getirerek şunları aktardı: “Bir yıl içinde Elazığ ve Malatya’daki konutlarımızı bitireceğiz. Elazığ merkezde ve ilçelerinde yapacağımız projelere ilişkin ihale süreçlerimiz son aşamaya geldi; TOKİ, ihaleleri gerçekleştiriyor. Şu an itibarıyla Elazığ’da Sürsürü, Bizmişen ve Yazıkonak’taki binalarımızın temellerini attık, kaba inşaatları hızlı bir şekilde devam ediyor. Yıl sonuna kadar birçok yerde vatandaşlarımıza konutları teslim ediyor olacağız.”

Bakan Kurum, yıl sonuna kadar Elazığ’da 20 bin 417, Malatya’da 4 bin 448 konutun vatandaşlara teslim edileceğini kaydetti.

Van’ın Başkale ilçesinde 23 Şubat’ta meydana gelen depremde evleri hasar gören Özpınar Mahallesi’ndeki depremzedelerin yaraları da hızla sarılıyor. AFAD’ın geçici barınmanın sağlanması amacıyla kurduğu 146 konteynere yerleşim başladı. Depremden etkilenen diğer beş mahallede ise zemin iyileştirme ve konteyner kurulumu sürüyor.

“DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaların kesintisiz sürdüğünü belirterek, İstanbul’un pek çok ilçesinde dönüşüm çalışmalarına başlandığını hatırlattı. Ankara’daki çalışmalara da değinen Kurum, “Ankara’da tarihi Hergelen Meydanı projemizi kuruldan geçirdik. 1 ila 1,5 ay içinde ihalesini yapacağız. Hergelen Meydanı’nda, Gençlik Parkı ile tarihi binalarla ecdadımızın bize bıraktığı tarihi eserleri gün yüzüne çıkarak önemli bir kentsel yenileme projesi yapıyoruz. Yine Kızılay’da Saraçoğlu Mahallesi vardır ki ilk Türk mimarisi örneğidir, buranın da mimari projeleri tamamlandı. Haziran ayına kadar bu projenin de ihalesini gerçekleştireceğiz ve Kızılay’da 7 gün 24 saat yaşayabilen bir mekânı inşa edeceğiz.”

Millet Bahçesi projelerinin de sürdüğünü söyleyen Kurum, en geç gelecek yıl başında Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi’ni vatandaşların kullanımına açacaklarını, Gölbaşı ve etrafındaki çalışmaların da etaplar hâlinde tamamlanacağını kaydetti.

Yorum Yap