TOKİ Siirt başvuruları devam ediyor. Yatay mimari anlayışı ile hayata inşa edilen TOKİ başvuruları için son gün ne zaman? Peki TOKİ başvuru şartları neler? Dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için inşa edilen TOKİ Siirt başvurusu nasıl yapılır?
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nin temel stratejisi, dar ve orta gelir vatandaşlara hitap eden konut projeleri ile bu amaç doğrultusunda gereken hizmet birimlerini alt yapıları ile birlikte tamamlayarak kullanıma sunmaktır. Türkiye genelinde konut talebinin en yoğun olduğu bölgelerin belirlenmesi amacı ile araştırma yöntemlerine başvuran Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) sosyal konut projeleri yatırımları için uzun vadede eylem planlarını hayata geçirmiştir. Bunun neticesinde, özellikle de yoksulluğun beraberinde getirdiği etki ile özel sektörün yatırımlarının düşük kaldığı Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine önem verilmiştir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın gelecek dönemlerde başta İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Adana gibi çok fazla göç alan büyük şehirlerde yoğunluğunu artırması planlanmaktadır.
Projelerin inşa edilmesi aşamasında esas prensipleri arasında mahalle konseptini dahil eden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bu mantıkta hayata geçireceği sosyal konutlar ile toplumsal dayanışmanın da diğer yandan sürdürebilir bir hale gelmesini ve konut üretimini de bu kapsam doğrultusunda sosyal gereksinimlere de karşılık verecek şekilde hayata geçirmeyi planlamaktadır. Dikey mimarinin yerini alan yatay mimari ile her şehrin kendine özel kimliği olan nitelikli konutlar ile mahalle ve komşuluk kültürünü ayakta tutmak temel amaçlar arasında yer almaktadır.
2003 yılından günümüze kadar yerel yönetimler ile ortaklaşa modern kentleşmenin en büyük destekçilerinden olan TOKİ, diğer yandan yerel mimari doku, kültür, örf, adet ve ulusal değerleri dikkate alan prensip ile çok sayıda sosyal konut projesini hayata geçirdi, yeni yerleşim alanlarının kurulmasına olanak sağladı. 2003’ten günümüze devam eden konut üretim seferberliği ile Türkiye’nin dört bir yanında kar amacı olmadan inşa edilen konutlar, dar ve orta gelirli vatandaşların bütçelerine uygun ödeme seçenekleri, düşük taksit tutarları ve cazip vade seçenekleri ile umut kapısı haline geliyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Siirt’te hayata geçirilen projelere https://www.toki.gov.tr/uygulama/illere-gore-uygulamalar/siirt adresinden ulaşabilirsiniz. Vatandaşların konuta olan ihtiyaçları dikkate alınıyor ve bu düşünce doğrultusunda borç kapatma indirim kampanyalarını hayata geçirerek geri ödeme konusunda kolaylıklar sağlanmakta. Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıl da gerçekleştirilen indirim kampanyası doğrultusunda 13.175 vatandaşımız konut ve ticari alanlarının tapusunu üzerine aldı. Borç tutarlarının yüzde 61’lik gibi büyük kısmı banka kredisine gerek duymadan kişisel tasarruflar doğrultusunda kapatılmış oldu.
TOKİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Alt gelir grubuna yönelik gerçekleştirilen satışlarda tek hane halkı içinden kişinin kendisi, eşi ya da velayeti altında bulunan çocukları için sadece 1 adet başvuru yapılabilecektir.
- Başvuru gerçekleştirecek olan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması şartı aranmaktadır.
- Sosyal konut projesinin Siirt şehrinde hayata geçirileceği il ilçe sınırları içerisinde en az 1 yıldır ikamet etme koşulu veyahut il nüfusuna kayıtlı olma şartı aranmaktadır. Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuru yapacak olan vatandaşlar da ise bu süre şartı 3 yıldır.
- Siirt’te hayata geçirilecek olan sosyal konut projelerine başvuru yapacak olan kişilerin daha önce Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’den konut satın almamış olması ve konut kredisi kullanmamış olma şartı aranmaktadır. Bu şart Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisini kapsamamaktadır.
- Toki evlerine başvuru yapacak olan kişinin kendisine, eşine, velayeti altında bulunan çocuklarına ait tapu kayıtları üzerinde herhangi bir taşınmazın bulunmama şartı aranmakta. Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracak olan ve hisseli gayrimenkule sahip olan vatandaşlar hariç tutulmaktadır.
- Toki Siirt projesine başvuru yapacak olan kişilerin başvuru tarihinden itibaren 25 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Eşi vefat eden ve çocuğu olan dul bayanlar yaş şartından muaf tutulmaktadır.
- Başvuru gerçekleştirecek olan hane halkı gelirinin aylık en fazla net olarak 5.500 TL olma şartı aranmaktadır. Bu tutar içerisinde başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altında bulunan çocuklarının gıda ve yol yardımı gibi almış oldukları tüm yardımlar dahildir. Gelir şartı İstanbul ili için 6.000 TL’dir.
TOKİ’nin Siirt’te hayata geçireceği sosyal konut projeleri için gerekli başvuru şartlarına sahip olan vatandaşların başvuruları aşağıda paylaşılan 4 kategori dahilinde değerlendirilecektir.
1.Kategori olan “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin”,
2.Kategori olan “İstiklal Savaşı Gazisi, Kore Gazisi, Kıbrıs ve Vatani Hizmet Gazilerinin”,
3.Kategori olan “En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”,
4.Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının
E-DEVLET ÜZERİNDEN TOKİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
- Vatandaşların E-devlet uygulaması ya da www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden “Konut İşyeri Başvuru” hizmeti bölümünden başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
- Siirt’te hayata geçirilecek olan Toki başvuruları ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken tüm açıklamalar başvuru ekranı bölümünde yer almaktadır.
- Toki Siirt başvuru işleminin tamamlanabilmesi için ilgili banka tarafından SMS olarak başvuru sahibinin telefon numarasına gönderilen banka hesap bilgilerine başvuru bedelinin ödenmesi gerekmektedir.
- Başvuru gerçekleştiren vatandaşlar E-Devlet Başvuru Listesi bölümünden başvurularının sürecini takip edebilir.
Yorum Yap