TOKİ Eskişehir başvuru tarihleri belli oldu mu, kura çekilişleri ne zaman yapılacak? Hangi il ve ilçelerde konut yapılacak? İşte TOKİ Eskişehir sosyal konut projeleri ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Geliri düşük olan vatandaşları da ev sahibi yapmayı amaçlayan TOKİ’ye her geçen gün daha fazla ilgi gösterilmektedir. Türkiye’de adım atmadığı yer kalmayan ve bu konuda on binlerce konut inşa eden TOKİ, yeni bir kampanya ile sosyal konut projesini de hayata geçirmeyi başarmıştır. Son yıllarda görülen ve yüksek katlı binaların yapılmasıyla hız kazanan dikey konut büyümesi yerine yatay konut uygulamasını kullanan kurum, küçük şehirlerdeki insanların birbirleri ile daha rahat etkileşim kurabilmesi için mahalle kültürüne de sadık kalmaktadır.
Kentsel dönüşüm konusunda da yatırımlarını hızlandıran kurum, dar gelire sahip vatandaşların tem umudu olarak öne çıkmaktadır. Sadece konut yapımı ile ilgili “vur geç” mantığı ile çalışmayan TOKİ, aynı zamanda çevre düzenlemesi ve sosyal donatılar ile de “Sosyal Devlet” olmanın yükümlülüklerini yerine getirmektedir.
Kendisine sürekli hedefler çizerek bu hedeflere doğru emin adımlar ile yürüyen TOKİ, son olarak 500 bin belirlediği konut hedefini 2011 yılında tutturmayı başarmıştır. 2017 yılında 815 bin rakamına ulaşan kurumun hedefi 2023 yılında 1,2 milyon konut hacmine ulaşmaktır. Bunların yanı sırada bu yıla kadar toplamda iki yüz elli bin sosyal konut yapmayı da amaçlayan kurum bu isteğine 67 ilde bulunan şantiyeleri ile hız kesmeden yürümektedir. 2020 yılı itibari ile 240 vade olanakları ile daha da dar gelirli vatandaşlara ulaşmak için bir takım projelere imza atsa da bu isteklerine fazlasıyla ulaşmış durumdadır.
Gerek günümüzde faiz oranlarının düşmesi gerekse kurumların bu tür kampanyalar düzenlemesinden dolayı vatandaşlar konut alımına yoğun ilgi göstermektedirler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanan ve artık o kurumun çatısı altında işlemlerine sürdüren TOKİ, bu güne kadar 3,5 milyon kişinin konut ihtiyacını karşılaşmıştır. Son 10 yılda toplam 540 bin 926 adet konut yapmayı başaran TOKİ, en çok İstanbul’a yatırım yapmış ve halen devam eden şantiyeleri ile konut ihtiyacını gidermeyi amaçlamaktadır.
2003 yılından itibaren başka bir kimlik kazanan ve konut yapılan yerin yönetimleri ile birlikte fikir alışverişi yaparak en doğru kararı vermeye çalışan TOKİ, yöresel doku ve konut yapılan yerin alışkanlıklarını da göz önüne alarak işlemlerine tüm hızıyla devam ediyor. Her zaman için farklı bir kimlikte iş yapmayan, yerel halkın isteklerini gözeten ve bu konuda oldukça başarı sağlayan kurum, sonuç itibari ile bugün geldiği noktanın hakkını vermektedir.
TOKİ son olarak 2018 yılında konut sektöründeki şantiyeleri için yaptığı 15,7 milyar TL düzeyindeki hak edişiyle gündeme gelmiş ve bu alanda ne kadar yoğun çaba sarf ettiğini gözler önüne koymayı başarmıştır. Kentsel dönüşüm için 135 bin konut yapmayı amaçlan kurum, kısa zamanda bu isteğini de yerine getirecektir.
TOKİ Eskişehir Hangi İlçelerden Başvuru Yapılabilir?
- Alpu
- Beylikova
- Çifteler
- Günyüzü
- Han
- İnönü
- Mahmudiye
- Mihalgazi
- Mihalıççık
- Odunpazarı
- Sarıcakaya
- Seyitgazi
- Sivrihisar
- Tepebaşı
TOKİ ESKİŞEHİR BAŞVURU ŞARTLARI
Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;
- T.C. vatandaşı olması,
- Proje il /ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya Proje il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması,
- Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacaktır. (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç). Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinden; tapuda kayıtlı konutu olanlar veya Toplu Konut İdaresinden Hak Sahipliği Belgesini kullanmadan normal satış şartları ile konut alanlar, SGK’dan alacakları Hak Sahipliği Belgesi ile başvuru yapabileceklerdir.
- Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması gerekmektedir. (İstanbul İli için 6.000 TL (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.) (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)
- Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir.
- Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 25 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.
- Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimlerinde; Konutlar %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan “HAK SAHİPLİĞİ BELGESİ” ile Projenin bulunduğu İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belgeler istenecektir.
TOKİ ESKİŞEHİR BAŞVURU NASIL YAPILIR?
BANKADAN YAPILACAK BAŞVURU İŞLEMLERİ:
Başvuruların kabul edileceği yer: Projesine göre T. C. Ziraat Bankası A.Ş./T. Halk Bankası A.Ş.’nin Proje ilindeki yetkili şubeleri (Projelerin Bankası ekli listede belirtilmiştir.)
Başvuru sahipleri;
Nüfus Cüzdanı ile birlikte;
- Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları “Belgeyi”
- Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair) “Belgeyi”
- Yetkili banka Şubelerinde “Başvuru ve Satın Alma Taahhütnamesi” imzalayacaktır.
Başvuru işlemleri sırasında;
2+1 konutlar için; 500-TL (beşyüztürklirası) başvuru bedeli alınacaktır.
3+1 konutlar için; 1.000-TL (bintürklirası) başvuru bedeli alınacaktır.
(Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)
E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK BAŞVURU İŞLEMLERİ
Başvuru sahibi;
- E-devlet üzerinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hizmetleri arasında yer alan “Konut İşyeri Başvuru” hizmeti ile başvuru yapabilmektedir.
- Başvuru ekranında, bilgilendirme ve ilan metninde başvuru şartları ile ilgili bilgilendirme yer almaktadır.
- E-Devlet üzerinden yapılan başvurunun tamamlanması için ilgili banka tarafından SMS ile tarafınıza iletilen hesap numarasına Başvuru Bedeli’nin yatırılması gerekmektedir.
- Başvuru durumunuzu E-Devlet Başvuru Listesi ekranından takip edebilirsiniz.
- Internet Bankacılığı üzerinden gerçekleştirilecek başvuru bedeli ödemelerinde sahte SMS bilgilendirmesine karşı dikkatli olunması ve hesabın adınıza başvuru işlemi için açılmış hesap olduğundan emin olunması önemle duyurulur…
Yorum Yap