TOKİ tarafından gerçekleştirilen Sosyal Konut Projesi, birçok Türk vatandaşı tarafından ilgi görmeye devam ediyor. Başvurular için gerekli şartlar arasında, proje il sınırları içinde en az 1 yıl ikamet etme veya proje il nüfusuna kayıtlı olma, başvuru yapan kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutunun olmaması ve daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış olma gibi şartlar yer alıyor. TOKİ Sosyal Konut başvurusu nasıl yapılır diye merak edenler için ise başvuru detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında netleşti.
Sosyal Konut için Nasıl Başvuru Yapılır?
TOKİ sosyal konut projelerine e-Devlet üzerinden kolaylıkla başvuru yapabilirsiniz. Sosyal Konuta E-Devletten Nasıl Başvurulur? Başvuru adımları oldukça basit: e-Devlet sitesine giriş yapın ve arama kısmından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) sayfasına gidin. Konut Başvurusu seçeneğini seçin ve açılan sayfada başvuru bilgilendirme formunu okuduktan sonra Devam et butonuna tıklayın. Eğer mevcut başvurularınız varsa, bunları görüntüleyebilirsiniz. Yeni bir başvuru yapmak istiyorsanız, sağ üst kısımda yer alan Yeni Başvuru seçeneğine tıklayarak başvuru aşamasına geçebilirsiniz.
- Başvurunun ilk adımı, tercih ettiğiniz sosyal konut projelerinden birini seçmektir. Seçiminizi yaptıktan sonra, sayfanın alt kısmında bulunan Devam et butonuna tıklayarak işleme devam edebilirsiniz.
- Proje seçimi tamamlandıktan sonra, konut tipi seçimi yapılmalıdır. Konut tipinizi seçtikten sonra, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
- Başvurunun 3. adımı, Bilgilendirme ve Onay sayfasıdır. Bu sayfadaki bilgileri kontrol edin ve bilgilendirme metnini dikkatlice okuduktan sonra, alt kısımda yer alan Yukarıdaki bilgilendirmeyi okudum… şeklinde devam eden alanı işaretleyerek bir sonraki aşamaya geçin.
- TOKİ sosyal konut başvuruları için adımlar oldukça basit ve kolaydır. 4. aşama, Başvuru Formu Bu ekranda, başvurunun geçerli sayılabilmesi için kişisel bilgilerin eksiksiz ve hatasız şekilde doldurulması gerekmektedir.
- Başvurunun tamamlanabilmesi için önemlidir. Doldurulan formun ön izlemesi, başvuran kullanıcıya gösterilir. Eğer formda eksik veya hatalı bilgi varsa, önceki sayfaya dönülerek düzeltilmelidir. Bilgiler eksiksiz ve doğru ise, Başvuru Kategorisi ardından Devam et butonu seçilerek işleme devam edilir.
- Başvurunuzu onaylayacağınız sayfadır. Bilgiler son kez kontrol edilir. Bilgiler kontrol edildikten sonra ise, başvurunuzun başarıyla sonuçlanması için gerekli ödeme hakkında bilgi kutucuğu yer alır. Başvurunuzun tamamlanması için bu bilgi kutucuğunu dikkatlice okuyun ve gerekli ödeme işlemini gerçekleştirin.
Başvuru işleminin tamamlanabilmesi için, öncelikle ‘Başvur’ düğmesine tıklanmalı ve başvuru bedeli olan 500 TL, ilgili banka tarafından adınıza açılacak hesaba yatırılmalıdır. Banka hesap numarası SMS yoluyla size bildirilecektir. Başvuru bedelini yatırırken hesabı doğru kontrol etmeniz gerekmekte ve adınıza açılan hesaba yatırım yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz olacaktır. Başvuru sonucu hak sahibi olunamaması durumunda, başvuru bedeli hesabınıza iade edilecektir. Başvurunuzun durumunu ‘Başvuru Listesi’ sayfasından takip edebilirsiniz. Yaptığınız başvurunun tamamlanması için, sitedeki işlemlerden sonra belirtilen hesaba ödemenin yapılması gerekmektedir. Ancak bu işlem tamamlandıktan sonra başvuru başarıyla tamamlanmış sayılacaktır.
Sosyal Konut Kimler Alabilir? Şartları Nelerdir?
Sosyal Konuta Kim Başvurabilir? Sosyal Konut Şartları Nelerdir? Aşağıdaki şartlar, başvuru sahibinin uygunluğunu belirlemek için gereklidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Proje il sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olmak veya Proje il nüfusuna kayıtlı olmak
- Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dâhilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması ve daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması (Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri kategorisi hariç)
- Aylık hane halkı gelirinin (Kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları) en fazla net 16.000₺ (İstanbul İli için 18.000₺) olması gerekmektedir (Başvuru sahibinin kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları, başvuru tarihi itibariyle gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı) (Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri kategorisi hariç)
- Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuk adına bir adet başvuru yapılabilecektir, birden fazla başvuru yapılması durumunda başvurular geçersiz sayılacaktır.
- Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir (Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecektir.)
- Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kategorisine; TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden “HAK SAHİPLİĞİ” onaylananlar başvuru yapabilecektir. Sözleşme aşamasında konut başvurusu yapılan İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya başvuru yapılan İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belge istenecektir.
- Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kategorisinden bir kez konut satışı yapılacaktır.
Sosyal Konut Herkes Başvurabilir Mi?
Geliri Olmayan Sosyal Konuta Başvurabilir Mi? Aşağıdaki özellikler, TOKİ konut başvurusu yapacak kişiler için geçerlidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Proje il sınırları içinde en az bir yıl ikamet etmek veya proje ilinde nüfusa kayıtlı olmak,
- Başvuran kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarına T.C. sınırları içinde kayıtlı bir konutunun olmaması; daha önce TOKİ’den ev sahibi olmamış olmak,
- İstanbul’da hane halkının aylık net gelirinin en fazla 18.000 TL olması, diğer illerde ise 16.000 TL olması (şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile bunların dul ve yetimleri hariç),
- Bir hane halkı adına sadece bir başvuru yapılması,
- Başvuru yapacak kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması,
- Genç kategorisine giren vatandaşların doğum tarihinin 14 Eylül 1992’den sonra olması,
- Başvuru bedelinin 500 TL yatırılması.
Sosyal Konuta İkametgah Şartı Var Mı?
Sosyal konut projesi başvuru şartları arasında dikkat çeken hususlardan biri, başvuru yapan kişinin proje il sınırları içinde en az bir yıl ikamet etmesi ya da proje il nüfusuna kayıtlı olması gerektiğidir. Ancak, başvuru sahibinin ikamet ettiği yer farklı olsa da nüfus kaydı memleketindeyse memleketinden başvuru yapma imkanı da bulunmaktadır.
Babasının Evi Olan TOKİ’ye Başvurabilir Mi?
Eğer bir genç, ailesinin evinde yaşıyor ve geliri belirlenen sınırın altındaysa, o zaman sosyal konutlara başvuruda bulunabilir. Bu başvuru, nüfusa kayıtlı oldukları ilde veya ikametgah ettikleri yerde ev sahibi olma şansı verecektir. Yaş sınırı 18’dir ve hane başı gelir sınırına takılmadan, İstanbul’daki 18.000 TL veya Anadolu’daki 16.000 TL’lik sınıra takılmadan başvuru yapılabilir. Kendi kişisel geliri sınırın üzerinde olan kişiler ise konut sahibi olamazlar, ancak ailesinin evinde yaşamaya devam edebilirler.
Sosyal Konuta Aynı Evden 2 Kişi Başvurabilir Mi?
Sosyal konut projesi kapsamında, bir hane halkı adına sadece bir adet başvuru kabul edilecektir. Eşlerden her ikisi de başvuru yaparsa, her iki başvuru da geçersiz sayılacaktır.
Yorum Yap