Son dönemlerde sıkça karşılaşılan kavramlardan biri olan kentsel dönüşüm, şehir içine bulunan, afet ve yıkılma riski doğuran, ömrünü tamamlamış konutların devletin sağladığı imkanlar ile yeniden yapılmasıdır.
Yapımından itibaren uzun yıllar geçmiş, deprem dayanıklılığı bulunmayan, bulunduğu çevrede görüntü ve yapı bakımından diğer konutlara göre kötü görünüm ve durumda olan evler temel alınır. Konut dışında iş yerleri için de kentsel dönüşüm uygulanabilir. Kentsel dönüşüm projesi hayata geçirilmeden önce dönüştürülecek alanın tamamen boşaltılması, can ve mal güvenliği açısından önem arz eder ve zorunludur.
Kentsel dönüşüm başvurusunda bulunabilmek için bina sahiplerinin yaklaşık %75 oranla onay vermesi gerekir. Yenileme projesi hayata geçtiğinde mülk sahibi bireyler kentsel dönüşüm kredisi kullanabiliyor. Verilecek olan kredi desteği yenilenecek alana göre farklılık gösterebilir.
Mülk sahipleri proje kapsamında istedikleri müteahhitti seçmekte özgürdürler. Dönüşüm projesi bitiminde sahip olunan dairenin değerinin ortalama 1-1.5 kat artığı gözlemlenmiştir. Bu durum da mülk sahibine avantaj sağlamıştır.
Mülk sahibi deprem risk raporu talep ettiğinde kentsel dönüşüm adımlarından birini daha tamamlamış olur. Bu raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, lisans sahibi şirketler mülk sahibine teslim eder.( Lisanslı kuruluşlar bakanlığın internet sitesinde mevcuttur.)
Binanın risk taşıdığı onaylanmasından itibaren kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmaya başlanabilir. Müteahhit seçildikten sonra bankaya gidilip metrekare ve daire bilgisi verildikten sonra yeni yapılacak daire veya daireler ipotek alınıp, sahip olunan her daire için en fazla 125.000 TL kredi çekilebilir.
Seçilen müteahhidin hesabına aktarılan kredi miktarı ile onaylanan yeni inşaat projesi hayata geçirilmeye başlıyor. Evlerinden ayrılan mülk sahipleri, bulundukları kentteki başkanlıklara başvurup, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında verilen kira yardımlarından faydalanabilir. Yardım, 18 ay boyunca geri ödemesiz mülk sahiplerine veriliyor.
Kentsel dönüşüm kredisi veren bankalar
- Denizbank
- Vakıfbank
- Garanti Bankası
- İş Bankası
- Halkbank
- Akbank
- Finansbank’tır.
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Kentsel dönüşüm kredisi kullanımı konut için 120 aya, iş yerleri için 84 aya kadar olan vade süresini kapsar. Dönüşüm projesi dahilinde verilen devlet katkısı konut için %4, iş yerleri için %3’tür.Mülk sahibini en fazla 125.000 TL’ye kadar kredi kullanabilir.
Kentsel dönüşüm kredisi hesaplamak için kredi çekilecek bankayla iletişime geçmek doğru olacaktır. Bire bir bankayla görüşülebileceği gibi bankaya ait internet sayfası üzerinden kişiler kentsel dönüşüm kredilerini kolaylıkla hesaplayabilir.
Kentsel Dönüşüm kredisi için istenilen belgeler: tapu belgesi, başvuran kişinin nüfus cüzdanı ve gelir durumunu bildiren belge, bina deprem risk raporudur.
Yorum Yap