Günümüz koşullarında, peşin paranız yok ise ev almak çok zorlu bir süreç halini alıyor. Zorlu koşullarda biriktirdiğiniz peşinat haricinde kalan parayı ödemek için insanlar, mecburen bankalardan kredi talebinde bulunuyor. Bu aşamaya kadar gayet normal bir seyirde ilerleyen ev alma süreci birden farklı bir hal alıyor. Çünkü ev kredisi için başvurduğunuz bankalar size aşırı derecede faiz uyguluyor. Neredeyse tefecilerin uyguladığı faizleri aratmayan bankalardan 200.000 Türk Lirası kredi çektiğinizde geri ödemesi 400.000 Türk Lirasını buluyor. Dar gelirli olan aile için bu neredeyse bir ömür borç ödemek demek oluyor. Haliyle insanlar ev almaktan, daha doğrusu kredi çekmekten korkar hale geliyor. Öncesinde belli bir birikimi olan veyahut aile bireylerinin dayanışması içinde olanlar çoktan ev sahibi olmuş oluyor. Dar gelirli vatandaşlarımız için ise ev almak hayal olarak kalıyor.
Geçtiğimiz yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ aracılığı ile dar gelirli vatandaşlarımızı tüm Türkiye’de ev sahibi yaptı. Günümüzde de yapmaya devam ediyor. TOKİ Türkiye genelinde 100.000 konut projesini geçtiğimiz günlerde hayata geçirdi. Güzide kentimiz Osmaniye de yeni yapılan TOKİ konutlarından nasibini alıyor. Yapılan TOKİ evlerinden ev sahibi olmak için hangi koşullarda, hangi yolları izlemeniz gerektiğine aşağıda ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.
TOKİ Başvurusu Nasıl Yapılır?
TOKİ konutlarından ev sahibi olmak için bir kura yapılmaktadır. Bu kura genelde şehrin merkezinde halka açık bir salonda yapılmaktadır. Ev sahibi adayları önceden kuraya başvuran vatandaşlarımız arasından seçilir. Kuraya başvurular başlamış olup, en geç 15 Ocak 2020 tarihine kadar başvuruların tamamlanması için vakit verilmiştir. Ev sahibi olmak için adaylar başvuru için belirlenen süre içerisinde Ziraat Bankası ya da Halk Bankasına bir miktar ücret yatırılarak kuraya başvuracaklardır.
Yatırılacak olan ücret ise istediğiniz evin büyüklüğüne göre değişmektedir. Kura 2+1 ve 3+1 evler olmak üzere iki farklı kulvarda yapılır. 2+1 evler için belirlenen kura başvuru ücreti 500 Türk Lirasıdır. 3+1 evler için belirlenen kura başvuru ücreti ise 1000 Türk Lirasıdır. Kurada evin size çıkması halinde yatırdığınız kura ücreti evin satış fiyatından düşülmektedir. Fakat kurada ev sahibi olma hakkı size verilmemişse, yatırdığınız kura ücreti geri verilmeyecektir.
TOKİ Osmaniye Hangi İlçelerden Başvuru Yapılabilir?
- Bahçe
- Düziçi
- Hasanbeyli
- Kadirli
- Merkez
- Sumbas
- Toprakkale
Osmaniye TOKİ Başvuru Şartları Neler?
Kentimizde yapılacak olan TOKİ konutlarından ev sahibi olmak için öncelikle en az bir yıldır Osmaniye’de ikamet ediyor olmanız ve Osmaniye nüfus müdürlüğüne kaydınızın olması gerekir. Aynı zamanda yapılan bu konutlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içindir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar TOKİ başvurusu yapamazlar.
TOKİ evlerinin yapılış amacı dar gelirli aileleri ev sahibi yapmaktır. Bu yüzden hane içindeki geliri 5.500 Türk Lirasının üstünde olanlar TOKİ evlerinden ev sahibi olamaz. Aynı zamanda başvuran kişinin üstüne bir ev kayıtlı olamaması gerekmektedir.
Yorum Yap