TOKİ Giresun

TOKİ Giresun

TOKİ Giresun başvuru tarihleri belli oldu mu, kura çekilişleri ne zaman yapılacak? Giresun’da hangi ilçelerde konut yapılacak? İşte TOKİ Giresun sosyal konut projeleri ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Kolaylıkla ev sahibi olmak için geliştirilen projelerden biri olan TOKİ, başvuru şartları nedeniyle yoğun bir ilgi görmektedir. Maddi imkan kapsamında, dar gelirli sayılan vatandaşların ev sahibi olması için geliştirilen proje, ülkenin dört bir yanında yoğun bir şekilde sürdürülmekte. 81 ilde onlarca hatta binlerce konutun inşa edilmesi var olan talebi de arttırmış durumda. TOKİ, ev sahibi olmak isteyenlerin başvurularını almaya başladı.

TOKİ sosyal devlet anlayışı

TOKİ projelerinin bir amacı da, komşuluk ilişkilerini geliştiren mahalle kültürüne hizmet eden bir inşaat sistemi anlayışıdır.

Mahalle ve komşuluk kültüründen buna uygun inşa sistemlerinden bahsetmişken TOKİ sisteminin sosyal devlet anlayışı kapsamında gerçekleştirdiği işlere göze çarpmaktadır. Asıl amaç mevcut piyasa şartlarında konut sahibi olma imkanı bulunmayan alt gelir grubu vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması ve bununla birlikte kentsel dönüşüm zorunluluğu olan bölgelerin odak noktası olarak belirlenmesidir.

Sosyal devlet anlayışı TOKİ inşaatlarında, yalnızca barınma anlayışıyla değil çevre düzenleme, estetik görüntüden uzak kalmama ve konforlu yaşam alanı şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Projeler bu bağlamlarda değerlendirilip hayata geçirilmektedir. 2011 yılında 500.000 konut hedefi tutturulmuş, TOKİ 2023 yılına kadar 700.000 konut hedefi belirlemiştir.

2023 yılında toplamda ülkemizde 1.200.000 TOKİ konutuna ulaşılması amaçlanmıştır.

TOKİ mimari anlayışı

Toplu konutlarda benimsenen mimari anlayışı yatay mimari anlayışıdır. Gerçekleşmiş olan da gerçekleştirilecek olan projeler de dikkat edilen husus projenin yatay mimari anlayışına riayet etmesidir. 250.000 sosyal konut projesinin 2023 yılına kadar tamamlanması hedefine ulaşmak için 67 ilde 140 proje yürütülmeye devam etmektedir. Konut projeleri devam ederken dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmeleri için kampanyalar da devam etmektedir.

Çevre ve şehircilik bakanlığının bildirimine göre yeni sosyal konutlar binlerce vatandaşın ev sahibi olmasını sağlayacak.

Kampanyalar ve üretim dahilinde binlerce vatandaşın TOKİ çatısı altında buluşması planlanıyor. Mevcut üretim gücünün %86’sını sosyal konut projelerine ayırmış olan TOKİ, bugün tam 3,5 milyon kişiyi ev sahibi yapmıştır.

TOKİ ve modern kentleşme

Toplu konut idaresinin hedef nokta olarak kentsel dönüşümün gerçekleştiği alanları belirlemesi modern kentleşmeyi destekleyen bir davranış biçimidir. TOKİ projeleri hayata geçirilirken yerel mimari, doku, değerler ve kültür ögeleri de dikkate alınarak projeler tamamlanmaktadır. Dönüşüm projeleri kapsamında bulunan konut dönüşüm işlemleri de aynı hızla ilerlemektedir.

Dönüşüm konut sayısı 65 bini bağımsız olmak üzere 25 bini İstanbul’da olan ve yürütülen bir çalışmadır. Dönüşüm kapsamındaki çalışmanın da 2020 yılında tamamlanması beklenmektedir.

Modern kentleşmenin yanı sıra insan merkezli bir anlayışı benimseyen TOKİ, hızlı bir şekilde çalışmalarını tamamlamakta ve vatandaşların kolaylıkla ev sahibi olmasını sağlamaktadır. Modern kentleşmeye verilen ağırlık nedeniyle önümüzdeki süreçte yine yerel yönetimlerle işbirliği yapılacak gecekondu ve türevi yerleşim yerlerinin dönüşümüne ağırlık verilecektir.

2003 yılından beri gerçekleştirilen tüm projelerde vatandaşın ev sahibi olması için her bütçeye uygun peşinat, düşük taksit ve uzun vade imkanları geliştirilmiştir.

TOKİ Giresun Hangi İlçelerden Başvuru Yapılabilir?

  • Alucra
  • Bulancak
  • Çamoluk
  • Çanakçı
  • Dereli
  • Doğankent
  • Espiye
  • Eynesil
  • Görele
  • Güce
  • Keşap
  • Merkez
  • Piraziz
  • Şebinkarahisar
  • Tirebolu
  • Yağlıdere

GİRESUN TOKİ BAŞVURU ŞARTLARI

Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

  1. T.C. vatandaşı olması,
  2. Proje il /ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya Proje il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması,
  3. Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacaktır. (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç). Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinden; tapuda kayıtlı konutu olanlar veya Toplu Konut İdaresinden Hak Sahipliği Belgesini kullanmadan normal satış şartları ile konut alanlar, SGK’dan alacakları Hak Sahipliği Belgesi ile başvuru yapabileceklerdir.
  4. Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması gerekmektedir. (İstanbul İli için 6.000 TL (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.) (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)
  5. Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir.
  6. Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 25 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.
  7. Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimlerinde; Konutlar %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan “HAK SAHİPLİĞİ BELGESİ” ile Projenin bulunduğu İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belgeler istenecektir.

GİRESUN TOKİ BAŞVURU NASIL YAPILIR

BANKADAN YAPILACAK BAŞVURU İŞLEMLERİ:

Başvuruların kabul edileceği yer: Projesine göre T. C. Ziraat Bankası A.Ş./T. Halk Bankası A.Ş.’nin Proje ilindeki yetkili şubeleri (Projelerin Bankası ekli listede belirtilmiştir.)

Başvuru sahipleri;

Nüfus Cüzdanı ile birlikte;

  • Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları “Belgeyi”
  • Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair) “Belgeyi”
  • Yetkili banka Şubelerinde “Başvuru ve Satın Alma Taahhütnamesi” imzalayacaktır.

Başvuru işlemleri sırasında;

2+1 konutlar için; 500-TL (beşyüztürklirası) başvuru bedeli alınacaktır.

3+1 konutlar için; 1.000-TL (bintürklirası) başvuru bedeli alınacaktır.

(Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)

E-DEVLET GİRESUN TOKİ BAŞVURU NASIL YAPILIR

Başvuru sahibi;

  • E-devlet üzerinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hizmetleri arasında yer alan “Konut İşyeri Başvuru” hizmeti ile başvuru yapabilmektedir.
  • Başvuru ekranında, bilgilendirme ve ilan metninde başvuru şartları ile ilgili bilgilendirme yer almaktadır.
  • E-Devlet üzerinden yapılan başvurunun tamamlanması için ilgili banka tarafından SMS ile tarafınıza iletilen hesap numarasına Başvuru Bedeli’nin yatırılması gerekmektedir.
  • Başvuru durumunuzu E-Devlet Başvuru Listesi ekranından takip edebilirsiniz.
  • Internet Bankacılığı üzerinden gerçekleştirilecek başvuru bedeli ödemelerinde sahte SMS bilgilendirmesine karşı dikkatli olunması ve hesabın adınıza başvuru işlemi için açılmış hesap olduğundan emin olunması önemle duyurulur…

Yorum Yap